Småkongen Sigurd Syr (død ca 1018) og knyttes av sagaen til en storgård på Ringerike, men er kanskje best kjent som stefar til Olav den hellige (995-1030) og far til Harald Hardråde (1015-1066), som begge ble konger over Norge på 1000-tallet.
Sigurd Syr var sønnesønn av Harald Hårfagres sønn Sigurd Haraldsson Rise. Han var en dugelig bonde, men en dårlig kriger iflg. Snorre, men hvor han hadde denn informasjonen fra vet ingen. Sagaen forteller derimot at Sigurd sto Olav den Hellige bi under slaget ved Nesjar i år 1016, så kanskje var han ikke så verst en kriger allikevel. Det var også han Olav henvendte seg til for å råd og hjelp, da denne søkte å bygge en hær i Norge.
Sigurd giftet seg med Åsta Gudbrandsdatter, som var mor til både Olav og Harald, etter at den første mannen hennes, Harald Grenske, ble brent inne av Sigrid Storråde. Noen mener at storgården Stein på Steinsletta i Hole kommune kan ha vært Sigurds sete, andre at det var Bønsnes eller en annen storgård i distriktet. Sannheten er imidlertid uviss.